Hoe ga je trouwen?
En dan bedoel ik niet waar en hoe. Maar hoe heb je het geregeld. Natuurlijk wil je een een geweldig feest en alles wat daarbij hoort. Daar hoort ook bij dat je nadenk over de huwelijksvorm. Want je wilt geen problemen over het huwelijksvermogen. Regels over het huwelijksvermogen zijn per 1 januari veranderd. Dus denk goed na over de ‘gevolgen’ van het huwelijk en hoe je gaat trouwen.
Mr. Nicole Geradts, advocaat bij Tijssen en Saes advocaten en belastingkundigen
schreef hierover het volgende artikel;
Hoe ben je getrouwd?
Vraagt u zich wel eens af, hoe u bent getrouwd? Daarmee bedoel ik, bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, of heeft u huwelijkse voorwaarden opgesteld? En wat betekent dit voor u?
De meeste mensen (75%) trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen, wat betekent dat zij bij een scheiding, alles, dus ook eventuele schulden die een van de echtgenoten voor het huwelijk had, bij helfte moet delen. De minderheid trouwt onder huwelijkse voorwaarden. Deze echtgenoten kunnen precies zoals gewenst, de gevolgen van hun huwelijk regelen.
Nieuwe regeling
Voor wat betreft de gemeenschap van goederen is de overheid van mening, dat de toekomstige echtgenoten zich onvoldoende realiseren, welke gevolgen een gemeenschap van goederen met zich mee kan brengen. Per 1 januari 2018 zal er een nieuw systeem in de plaats komen van de gemeenschap van goederen, en wel de beperkte huwelijksgemeenschap.
Gevolgen
De gevolgen van deze nieuwe beperkte gemeenschap zijn groot. Er zullen bij scheiding namelijk drie vermogens zijn, die afgewikkeld dienen te worden: het privévermogen van de ene echtgenoot, het privévermogen van de andere echtgenoot en het vermogen van de gemeenschap. De gedachtegang bij deze nieuwe wet is, dat alleen hetgeen gedurende het huwelijk door gezamenlijke inspanning is opgebouwd, in de gemeenschap valt en dus gedeeld dient te worden. Hetgeen iemand voor het huwelijk had, blijft van die betreffende echtgenoot.
Bijkomstigheid
Een andere bijkomstigheid is, dat schenkers en erflaters geen uitsluitingsclausule meer hoeven te maken, hetgeen nu wel standaard gebeurd. Indien er echter aan beide echtgenoten geschonken wenst te worden, dient er vanaf 1 januari 2018 een insluitingsclausule te worden opgemaakt. De nieuwe wet is volgens de overheid meer van deze tijd en sluit beter aan bij de maatschappelijke ontwikkelingen.
Heeft u nog vragen over de nieuwe regelgeving of andere zaken die het personen en familierecht aangaan dan kunt u contact opnemen met mr. Nicole Geradts van Tijssen en Saes.